Ziemniaczane kluski nadziewane serem

2021-03-29
Ziemniaczane kluski nadziewane serem
Autor: Shutterstock Mięciutkie kluski z pysznym nadzieniem rozpływają się w ustach
łatwy
60 min
4

Ziemniaczane kluski nadziewane wędzonym twarogiem to pyszne danie obiadowe. Bezmięsne, ale nie pozbawione smaku. Wędzony twaróg kupisz w każdym dyskoncie spożywczym. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g twarogu wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • Do dekoracji:
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka tartej bułki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie ziemniaki, zarówno na ciasto, jak i na farsz obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.
  • Ziemniaki podzielić na 4 części. Jedną część odjąć na farsz.
  • Przygotować farsz: ziemniaki wymieszać z rozdrobnionym twarogiem i stopionym masłem. Posolić i obficie popieprzyć do smaku.
  • Przygotować ciasto: ziemniaki wymieszać z jajkiem i obiema mąkami, szybko zarobić jednolite ciasto. Uformować wałek, średnicy 5-7 cm i podzielić go na 20 kawałków. Każdy kawałek lekko rozwałkować na placuszek o grubości 1 cm. Nałożyć na niego porcję farszu, zlepić brzegi i uformować owalną kluskę. Tak samo postępować z pozostałymi kawałkami ciasta.
  • Kluski gotować w osolonym wrzątku przez około 8 minut.
  • Podawać polane masłem i zrumienioną tartą bułką.