Szpajza - przepis bazowy na śląski deser jajeczny

2021-03-03
Szpajza - przepis bazowy na śląski deser jajeczny
Autor: Shutterstock Szpajza to prosty ale bardzo smaczny deser.
łatwy
15 min
4

Szpajza to rodzaj tradycyjnego deseru z utartych jaj i cukru, bardzo popularnego niegdyś w kuchni śląskiej. To właściwie nic innego jak kogiel-mogiel, tyle że stężały, dzięki dodatkowi żelatyny. Szpajzę można urozmaicić dodając do ubitych białek dodatki - sok lub skórkę z cytryny, kakao, sok malinowy. Dzięki nim uzyskujemy nie tylko różnorodność smaków, ale również kolorów.

SKŁADNIKI

  • 4 jaja
  • 8 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości wrzątku, ostudzić.
  • Oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • Wymieszać masę żółtkową z pianą z białek.
  • Nie przerywając mieszania do masy wlać cienkim strumieniem żelatynę.
  • Masę szybko przelać do pucharków. Udekorować owocami i odstawić do stężenia.
Jajka – zdrowie w skorupce