Pieczone krewetki podawane z marynowanymi brzoskwiniami i ryżem

2021-03-29
Pieczone krewetki podawane z marynowanymi brzoskwiniami i ryżem
Autor: Shutterstock Pieczone krewetki i marynowane brzoskwinie to świetne połączenie smakowe.
łatwy
30 min
4

Krewetki słyną z zawartości substancji pobudzających siły witalne, a także cynku, który wzmaga pożądanie. Warto więc po nie sięgać nie tylko w okolicy walentynek. Podajemy przepisy na proste dania z krewetek, które możesz zaserwować ukochanej osobie na romantyczną kolację.

SKŁADNIKI

  • 4 brzoskwinie pokrojone w grube cząstki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 kg dużych krewetek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 szklanka ryżu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W salaterce wymieszaj brzoskwinie, ocet i cukier i odstaw na bok.
  • Krewetki (pozbawione skorupek i żyłek) ugotuj lub podpiecz na patelni.
  • Nadziewaj po 2-3 na metalowe lub drewniane patyczki. Rozgrzej piekarnik.
  • W naczyniu żaroodpornym wymieszaj sok z cytryny, sos sojowy, majeranek oraz pieprz. Połóż krewetki. Piecz po ok. 3 minuty z każdej strony (lub do momentu, kiedy staną się czerwone).
  • Podawaj z ugotowanym ryżem i marynowanymi brzoskwiniami.