Jakiego ryżu użyć do congee?
Tradycyjnie congee przygotowuje się z ryżu pełnoziarnistego, który jest najbogatszy w składniki odżywcze. Jednak kleik można przygotować niemal z każdego rodzaju ryżu. Jeo miłośnicy cenią sobie bardzo congee z mieszanych ziaren ryzu.
Proporcje wody i ryżu w congee
Podstawowy przepis na congee podaje, ze widy powinno być 10 razy więcej niż ryżu. Nie każdemu jednak odpowiada taka półpłynna konsystencja potrawy. Warto więc poeksperymentować z proporcjami i znaleźć idealną dla siebie. Należy tylko pamiętać, że wody musi być sporo na tak długi czas gotowania. Dla mnie idealna jest proporcja 8:1, ale do niektórych potraw przygotowuję 7:1. Gęściejszego kleiku nie polecam, bo ciężko go ugotować bez przypalenia.
Dodatki do congee
Smak congee jest tak delikatny i uniwersalny, że pasuje do niego niemal wszystko. W wersji obiadowej congee znakomicie współgra z kurczakiem, rybą i owocami morza. Ja często przygotowuję congee z klopsikami z mielonej wieprzowiny, gotowanymi w bulionie. Znakomicie smakuje także z gotowanymi warzywami oraz z jajkiem. Warto wypróbowac również wersję z odrobiną soli i zieleniną lub kiełkami. Congee można również jadać na słodko - ze świeżymi owocami, z owocami suszonymi i orzechami.