Chińskie congee - przepis bazowy na chiński kleik ryżowy. Jakie dodatki pasują do congee?

Chińskie congee - przepis bazowy na chiński kleik ryżowy. Jakie dodatki pasują do congee?

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Congee to długogotowany kleik ryżowy, który Chińczycy zazwyczaj jadają na śniadanie. Jego podstawowe wersję przygotowuje się jedynie z ryżu i wody, ale dzięki dodatkom z congee można wyczarować codziennie inny przysmak. Kleik może być bazą do zupy, potrawki lub deseru. Jego czysta postać, bez żadnych dodatków również ma swoich wielbicieli, choć jego smaku trzeba się nauczyć, bo w pierwszej chwili wydaje się, że jest bez smaku.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu

  • 10 szklanek wody

Przygotowanie krok po kroku

  • Ryż przepłucz w zimnej wodzie, włóż do dużego garnka.

  • Ryż zalej wodą i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia.

  • Zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj 4 godziny od czasu do czasu mieszając.

Ocena: 3

Jakiego ryżu użyć do congee?

Tradycyjnie congee przygotowuje się z ryżu pełnoziarnistego, który jest najbogatszy w  składniki odżywcze. Jednak kleik można przygotować niemal z każdego rodzaju ryżu. Jeo miłośnicy cenią sobie bardzo congee z mieszanych ziaren ryzu.

Proporcje wody i ryżu w congee

Podstawowy przepis na congee podaje, ze widy powinno być 10 razy więcej niż ryżu. Nie każdemu jednak odpowiada taka półpłynna konsystencja potrawy. Warto więc poeksperymentować z proporcjami i znaleźć idealną dla siebie. Należy tylko pamiętać, że wody musi być sporo na tak długi czas gotowania. Dla mnie idealna jest proporcja 8:1, ale do niektórych potraw przygotowuję 7:1. Gęściejszego kleiku nie polecam, bo ciężko go ugotować bez przypalenia.

Dodatki do congee

Smak congee jest tak delikatny i uniwersalny, że pasuje do niego niemal wszystko. W wersji obiadowej congee znakomicie współgra z kurczakiem, rybą i owocami morza. Ja często przygotowuję congee z klopsikami z mielonej wieprzowiny, gotowanymi w bulionie. Znakomicie smakuje także z gotowanymi warzywami oraz z jajkiem. Warto wypróbowac również wersję z odrobiną soli i zieleniną lub kiełkami. Congee można również jadać na słodko - ze świeżymi owocami, z owocami suszonymi i orzechami. 

Katalog potraw