Grecka pizza, czyli chlebek pita zapiekany ze szpinakiem. Jak zrobić?

Grecka pizza, czyli chlebek pita zapiekany ze szpinakiem. Jak zrobić?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ile regionów świata, tyle pomysłów na pizzę. Poznaj przepis na grecki chlebek - ze szpinakiem i serem feta.

Składniki

  • duży płaski chlebek pita

  • ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli

  • ¾ szklanki rozmrożonego szpinaku

  • ¼ szklanki rozdrobnionego sera feta

  • ¼ łyżeczki oliwy z oliwek

  • ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku

  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

  • sól

Przygotowanie krok po kroku

  • Cebulę smaż na oliwie z oliwek około 1 minuty, dodaj szpinak i duś jeszcze 3 minuty.

  • Dopraw pieprzem, czosnkiem i solą.

  • Ułóż w formie chlebek pita, posmaruj sosem, posyp pokruszoną fetą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni.

  • Piecz ok. 15 minut.

Ocena: 3,8

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw