Loukoumades, czyli greckie pączki skąpane w miodzie

Loukoumades, czyli greckie pączki skąpane w miodzie

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Loukoumades (lokma) to małe drożdżowe pączki nasączone miodowym syropem. Wywodzą się z Grecji, ale popularne są również na Cyprze i w Turcji. Jeśli na tłusty czwartek chcecie przygotować coś oryginalnego, loukomades znakomicie się do tego nadają. Są pyszne, słodkie i nie można się im oprzeć, a dodatkowo przyciągają nutką orientu.

Składniki

  • Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 2 szklanki ciepłej wody (lub mleka)

  • 50 g drożdży

  • 1 łyżeczka cukru,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki spirytusu lub 3 łyżeczki ouzo

  • tłuszcz do smażenia

  • Polewa:

  • filiżanka płynnego miodu

  • cynamon kruszony

  • orzechy lub ziarna sezamu

Przygotowanie krok po kroku

  • Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem i zalać w misce ciepłą wodą

  • Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą i pozostawić na 15 min

  • Do rozczynu dodać stopniowo mąkę, oliwę, sól i alkohol. Składniki dokładnie połączyć, aż ciasto uzyska konsystencję gładkiej masy i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 2 h)

  • W garnku rozgrzać tłuszcz. Niewielkie porcje ciasta nakładać łyżką formując kulki. Smażyć, aż się zarumienią. Wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu

  • Polać miodem, posypać cynamonem i pokruszonymi orzechami lub sezamem

Ocena: 3,8
Katalog potraw