Mini pączki w syropie: przepis na pączki z mleka w proszku [WIDEO]

Mini pączki w syropie: przepis na pączki z mleka w proszku [WIDEO]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Trochę inne pączki z mleka w proszku, które po usmażeniu macza się w syropie. Wypróbuj ten przepis koniecznie. Te mini pączki nie są pracochłonne. Oryginalnie jest to przepis kuchni indyjskiej, nazywają się GULAB JAMUN, uwielbiają je wszyscy. Macza się je w syropie kardamonowym i posypuje pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi lub migdałami, ale będzie do nich pasował dowolny syrop o twoim ulubionym smaku. Rozpływają się w ustach!

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 szklanka mleka w proszku (nie w granulkach)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka kaszy manny

  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

  • olej do głębokiego smażenia

  • 2 łyżki orzeszków pistacjowych lub płatków migdałowych do posypania

  •  

  • Syrop:

  • 1 - 1,5 szklanki

  • 2 szklanki wody

  • 4-5 rozgniecionych strąków kardamonu

  • kilka kropel wody różanej (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku

  • Przygotuj syrop: rozpuść cukier w wodzie, dodaj rozgnieciony kardamon i gotuj na małym ogniu ok. 10-15 min. Ostudź do temperatury pokojowej, dodaj wodę różaną i zamieszaj.

  • Zmieszaj mleko w proszku z proszkiem do pieczenia, mąką, kaszą manną, proszkiem do pieczenia, rozrób z jogurtem. Ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie za bardzo lepkie (reguluj dodając mąkę lub jogurt).

  • Utocz małe kulki (nieco mniejsze niż nasze mini pączki).

  • W rondlu rozgrzej olej - temperatura oleju ma być nieco niższa niż w przypadku naszych tradycyjnych pączków (ok. 150-160 stopni). Partiami smaż pączki na rumiano ze wszystkich stron.

  • Wyjmuj łyżką cedzakową i przekładaj do miseczki z syropem. Pączki przed podaniem powinny się moczyć w syropie ok. 2 godz.

  • Pączki przechowujemy w lodówce. Możemy je podawać także na ciepło (podgrzane w mikrofalówce lub piekarniku) np. z lodami, bitą śmietaną itp.

Ocena: 3,6

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw