Ryż z boczkiem i żółtkiem: tani przepis na obłędnie pyszne risotto carbonara

Ryż z boczkiem i żółtkiem: tani przepis na obłędnie pyszne risotto carbonara

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ryż z boczkiem i żółtkiem to przepis na fantastyczne risotto a la carbonara. Kremowe risotto o zapachu i smaku wędzonki podbije wasze żołądki od pierwszej łyżki. To świetny pomysł na oszczędny obiad pełen aromatów od których ślinka cieknie. 

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 120 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę

  • 120 g salami, pokrojonego w kostkę, można tu spożytkować również kiełbasę krakowską, żywiecką, czy lisiecką

  • 3 szklanki bulionu drobiowego, gorącego

  • 2 łyżki masła

  • 1 szklanka cebuli, pokrojonej w kostkę

  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekanego

  • 1 szczypta płatków ostrej papryki

  • 1 szklanka ryżu Arborio lub innego przeznaczonego na risotto lub pilaw lub paellę

  • ¼ szklanki białego wina (opcjonalnie), można także wykorzystać cydr jabłkowy lub jasne piwo

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki śmietany

  • ½ szklanki świeżo startego parmezanu lub innego twardego sera np. bursztynu

  • ½ szklanki świeżo startego sera żółtego wędzonego lub innego sera żółtego 

  • 2 łyżki pietruszki, posiekanej

  • ½ łyżeczki białego pieprzu

  • sól w razie potrzeby, w zależności od tego jak słone są składniki

Przygotowanie krok po kroku

  • W szerokim rondlu rozgrzej oliwę lub olej. Dodaj boczek i smaż go 5 minut, aż będzie ładnie zrumieniony i chrupiący. Zdejmij go łyżką cedzakową i odłóż na bok.

  • Dodaj do rondla salami i smaż około 1 minuty, aby było lekko zrumienione. Usuń łyżką cedzakową i dodaj do boczku.

  • Do tłuszczu w rondlu dodaj masło, gdy się roztopi, dodaj cebulę. Smaż około 3 minut lub do zeszklenia. 

  • Dodaj czosnek i płatki czerwonej papryki, smaż 1 minutę, następnie dodaj ryż i smaż przez dwie minuty.

  • Dodaj wino, a gdy odparuje,  zacznij dodawać gorącą wywar z kurczaka po pół szklanki na raz, upewniając się, że każdy dodatek zostanie wchłonięty przed dodaniem kolejnych. Gotuj na wolnym ogniu. 

  • Po około 15-20 minutach cały bulion powinien zostać wchłonięty. Przykryj rondle pokrywką i zdejmij z ognia, poczekaj pięć minut.

  • Podczas gdy ryż dochodzi, zmiksuj żółtka ze śmietaną.

  • Weź 1 łyżkę gorącego ryżu z rondla i wymieszaj ze śmietaną i jajkiem, aby je zahartować. Dodaj jeszcze 2 łyżki i wymieszaj, następnie tę mieszaninę przełóż z powrotem do garnka z ryżem. 

  • Dodaj starte sery i wszystko razem wymieszaj. 

  • Podawaj ze skwarkami z boczku i salami.

Ocena: 4

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw