Cukier różany - przepis na cukier z płatków róży

2021-03-29
Cukier różany - przepis na cukier z płatków róży
Autor: Shutterstock Cukier różany przepięknie pachnie i wyśmienicie smakuje.
łatwy
10 min
4

Cukier różany wypełni cudownym aromatem całą kuchnię już podczas jego przygotowywania. Później urozmaici codzienne i niecodzienne desery i napoje. Warto przygotować jego zapas na dłużej, bo dzika róża kwitnie zdecydowanie za krótko.

SKŁADNIKI

  • 7 garści płatków dzikiej róży
  • 1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki róży umyj pod bieżąca wodą, osącz z wody na papierowym ręczniku.
  • Czyste płatki dokładnie rozgnieć w moździerzu lub za pomocą blendera.
  • Do kwiatowej miazgi dodaj cukier i dokładnie utrzyj.
  • Tak przygotowany cukier rozsyp cienką warstwa na papierze śniadaniowym i pozostaw do wyschnięcia.
  • Gotowy cukier przesyp do słoiczka. Przechowuj szczelnie zamknięte.