Kurczak teriyaki z makaronem ryżowym bez woka: przepis na szybki obiad z piekarnika

Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Tak, kurczaka teriyaki można przygotować bez woka, bez patelni, za to w piekarniku. To naprawdę sprytny sposób na szybki obiad. To nie będzie zwykły kurczak, to będą delicję. Potrzebujecie kurczaka, sosu sojowego, cukru, czosnku i imbiru oraz błyskawicznego makaronu ryżowego. Uwierzcie mi to działa!
Składniki
Na kurczaka w sosie teriyaki:
300 ml gorącej wody
30 g brązowego cukru
150 ml ciemnego sosu sojowego
30 g świeżego imbiru, drobno startego
6 ząbków czosnku, startych
1–2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie lub do smaku)
5-6 filetów z udka kurczaka, bez kości, bez skóry
250 g błyskawicznego makaronu ryżowego (pięciominutowego)
Na dekorację:
mała garść posiekanej świeżej kolendry
3 cebule dymki , pokrojone w cienkie plasterki
nasiona sezamu
plasterki cytryny
Przygotowanie krok po kroku
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj gorącą wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos sojowy, starty imbir, starty czosnek i płatki chili. Wymieszaj wszystko razem.
Dodaj całe kawałki udek lub pokrojonego na paski kurczaka. Można tak przygotowanego kurczaka piec od razu, choć ja zachęcam, aby go pozostawić w lodówce na 30 minut do zamarynowania. Jeszcze lepiej zrobić to wieczorem poprzedniego dnia.
Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół, do 180°C w trybie wentylatora.
Wstaw naczynie z kurczakiem w marynacie do piekarnika. Piecz 25 minut kurczaka pokrojonego na paski, lub do 35 minut całe filety z udek.
Wyjmij naczynie z piekarnika. Mięso z udek kurczaka wyjmij na duży talerz i odstaw.
Do gorącej marynaty włóż makaron. Jeśli marynata bardzo odparowała, uzupełnij ją gorącą wodą.
Kurczaka z powrotem umieść na makaronie. Wstaw do piekarnika na 10 minut, aby makaron wchłonął wilgoć.
Wyjmij z piekarnika i wymieszaj. Podawaj udekorowany kolendrą, dymką, cytryną i sezamem.
Ocena: 2,0