Kurczak teriyaki z makaronem ryżowym bez woka: przepis na szybki obiad z piekarnika

Kurczak teriyaki z makaronem ryżowym bez woka: przepis na szybki obiad z piekarnika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tak, kurczaka teriyaki można przygotować bez woka, bez patelni, za to w piekarniku. To naprawdę sprytny sposób na szybki obiad. To nie będzie zwykły kurczak, to będą delicję. Potrzebujecie kurczaka, sosu sojowego, cukru, czosnku i imbiru oraz błyskawicznego makaronu ryżowego. Uwierzcie mi to działa! 

Składniki

  • Na kurczaka w sosie teriyaki:

  • 300 ml gorącej wody

  • 30 g brązowego cukru

  • 150 ml ciemnego sosu sojowego

  • 30 g świeżego imbiru, drobno startego

  • 6 ząbków czosnku, startych

  • 1–2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie lub do smaku)

  • 5-6 filetów z udka kurczaka, bez kości, bez skóry

  • 250 g błyskawicznego makaronu ryżowego (pięciominutowego)

  • Na dekorację:

  • mała garść posiekanej świeżej kolendry

  • 3 cebule dymki , pokrojone w cienkie plasterki

  • nasiona sezamu

  • plasterki cytryny

Przygotowanie krok po kroku

  • W naczyniu żaroodpornym wymieszaj gorącą wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos sojowy, starty imbir, starty czosnek i płatki chili. Wymieszaj wszystko razem.

  • Dodaj całe kawałki udek lub pokrojonego na paski kurczaka. Można tak przygotowanego kurczaka piec od razu, choć ja zachęcam, aby go pozostawić w lodówce na 30 minut do zamarynowania. Jeszcze lepiej zrobić to wieczorem poprzedniego dnia.

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół, do 180°C w trybie wentylatora.

  • Wstaw naczynie z kurczakiem w marynacie do piekarnika. Piecz 25 minut kurczaka pokrojonego na paski, lub do 35 minut całe filety z udek.

  • Wyjmij naczynie z piekarnika. Mięso z udek kurczaka wyjmij na duży talerz i odstaw.

  • Do gorącej marynaty włóż makaron. Jeśli marynata bardzo odparowała, uzupełnij ją gorącą wodą.

  • Kurczaka z powrotem umieść na makaronie. Wstaw do piekarnika na 10 minut, aby makaron wchłonął wilgoć.

  • Wyjmij z piekarnika i wymieszaj. Podawaj udekorowany kolendrą, dymką, cytryną i sezamem.

Ocena: 2,0
Katalog potraw