Makaron i parówki: przepis na tanie i smaczne danie z prostych składników

Parówki z makaronem
Autor: Shutterstock Wykorzystujemy taki makaron, jaki mamy pod ręką - kokardki, penne czy świderki
łatwy
30 min
4

W szafce makaron i cebula, w lodówce kilka parówek i apetyt na pyszne danie? Podpowiemy Ci, jak z tych składników i paru dodatków wyczarować gorącą kolację! Będzie smacznie, oszczędnie i szybko.

SKŁADNIKI

  • 2 cebule
  • parówki
  • makaron
  • oliwa
  • pomidory z puszki/koncentrat pomidorowy
  • łyżeczka masła
  • czosnek
  • cukier
  • pieprz ziołowy, bazylia, oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wstaw wodę na makaron, osól ją. W tym czasie pokrój cebulę (1-2 szt.) w kostkę i zeszklij na patelni na odrobinie oliwy. Gotową cebulę przełóż do płaskiego garnka.
  • Parówki obierz, pokrój w 2-centymetrowe kawałki (ponacinaj je na krzyż z obu stron) lub cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i chwilę smaż, mieszając, aż się lekko zrumienią, przełóż do cebuli.
  • Podlej je wrzącą wodą. Jeśli już woda na makaron zawrzała, wrzuć go i ugotuj na wolnym ogniu al dente.
  • Do parówek i cebuli dodaj przetarte pomidory z puszki lub 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku, po szczypcie cukru i pieprzu ziołowego - niech wszystko chwilę się dusi. Sprawdź, czy nie trzeba dosolić.
  • Dodaj zioła: bazylię i oregano (najlepiej świeżo posiekane), wymieszaj.
  • Odcedź makaron, na durszlaku delikatnie wymieszaj z łyżką masła. Nałóż makaron na talerz, obłóż parówkami i polej sosem. Udekoruj danie świeżymi listkami bazylii. Podaj je z białym winem.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?
Dorota Jaworska
Redaktor naczelna

Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Wydziału Pedagogicznego UW oraz Podyplomowych Studiów Ogólnomenedżerskich Wydziału Zarządzania UW i MBA SGH w Warszawie. Z ZPR MEDIA związana od sierpnia 2008 roku.
W latach 2012-2012 redaktor naczelna …

więcej