Makaron w pikantnym sosie pomidorowym: przepis Gigi Hadid

Makaron w pikantnym sosie pomidorowym: przepis Gigi Hadid
Autor: Shutterstock Łatwy i pyszny makaron w sosie pomidorowym według przepisu supermodelki Gigi Hadid
łatwy
20 min
4

Najłatwiejszy makaron świata dla zabieganych, zapracowanych oraz wszystkich tych, którzy dopiero zaczynają w kuchni. Makaron w pikantnym sosie pomidorowym spopularyzowała supermodelka Gigi Hadid. Ale to przepis na znane i lubiane penne alla vodka. Oto przepis Gigi Hadid na łatwy makaron w doskonałym sosie. 

SKŁADNIKI

  • 400 g suchego makaronu penne lub innego krótkiego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cebula, pokrojona drobno
  • 3 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego i ewentualnie jeszcze trochę do smaku
  • 2 łyżki wódki
  • 50 ml wody z gotowania makaronu
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% tłuszczu
  • 50 g startego sera twardego i długo dojrzewającego np. parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz i płatki chili do smaku
  • 1 garść liści bazylii, podartych małe kawałeczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachować 50 ml wody z gotowania. Odcedzić makaron.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze 30 sekund.
  • Wlać wódkę, a następnie wodę z gotowania makaronu. 
  • Gdy sos zagotuje się, wlać śmietanę, dodać starty ser i masło, zdjąć z ognia i wymieszać na jednorodny sos.
  • Przyprawić do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. 
  • Makaron polać sosem i wymieszać z dodatkiem liści bazylii. Gotowe!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki lub zbyt gęsty, to żaden problem. Jest kilka sposobów na to, by uzyskać idealną konsystencję domowego sosu. Znajdź idealny do swojego przepisu: Czym i jak zagęścić sos. 10 sposobów na zbyt rzadki sos

Galeria: Najprostsze dania z makaronem w roli głównej

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej