Makaron z bobem, szparagami i groszkiem: sycący posiłek na lato

2021-03-29
Makaron z bobem, szparagami i groszkiem: sycący posiłek na lato
Autor: Shutterstock Makaron z zielonym warzywami i parmezanem
łatwy
30 min
4

Makaron z bobem, szparagami i zielonym groszkiem to pyszny i sycący posiłek. Bób to skarbnica cukrów złożonych, białek roślinnych i kwasu foliowego. To samo dotyczy zielonego groszku i szparagów. Odżywcze składniki zawarte w zielonych warzywach są nam potrzebne, aby zachować młodość i wigor. Zachęcamy Was do wypróbowania tego pysznego przepisu 

Jak kupować bób?

Drugi powód jest ważniejszy. Niestety, zazwyczaj bób sprzedawany jest w szczelnie zamkniętych torebkach strunowych. Taka torebka wystawiona na słońce (np. na targu) działa jak miniaturowa szklarnia. W torebce skrapla się woda, rośnie temperatura, w rezultacie bób zaczyna się psuć. Najlepiej kupować więc nasiona, które na słońcu nie leżą, pozbawione ciemnych plam, jak najmłodsze i najmniejsze, a po zakupie szybko przesypujemy do torby papierowej albo koszyczka i jak najszybciej przyrządzamy.  

Przechowywanie bobu

Jeśli kupisz świeżutki i młody bób i nie chcesz przygotować go od razu, nie ma problemu. Najlepiej przesypać go do miseczki lub pojemnika do przechowywania żywności i wstawić do lodówki. w takich warunkach bób zachowa swoje właściwości odżywcze do tygodnia. Świeży bób można również zamrozić.

Przepisy na pyszne dania z bobem:

Pesto z bobu - jak przyrządzić?

Pasta z bobu i kaszy jaglanej - idealna na kanapki!

Lasagne z bobu, cukinii i sera La Buchette pod beszamelem

Piersi kurczaka nadziewane bobem

Ziemniaki faszerowane bobem, serem, miętą i sezamem

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400-500 g makaronu
  • 500 g bobu, świeżego lub mrożonego, ugotowanego i obranego z łuski
  • 2 gałązki kopru
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 200 g zielonego groszku, łuskanego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 80 g tartego parmezanu lub bursztynu
  • 1 szklanka wody z gotowania makaronu
  • 1/2 cytryny, starta skórka i wyciśnięty sok
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj  w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
  • Bób ugotuj oddzielnie z koprem. Obierz z łupinek. Zobacz także: Jak gotować bób?
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj obrany bób, pokrojone szparagi i wyłuskany zielony groszek, smaż przez 1 minutę.
  • Wlej szklankę wody z gotowania makaronu i zagotuj.
  • Dodaj makaron i wymieszaj za pomocą szczypiec.
  • Dodaj starty ser, skórkę i sok z cytryny. Zamieszaj.
  • Podawaj póki gorące.