Makaron z pieczarkami i ricottą - pyszne danie w 15 minut

Makaron z pieczarkami i ricottą - pyszne danie w 15 minut

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos do makaronu przygotujesz w czasie, kiedy ten będzie się gotował. Zanim zagotujesz na niego wodę, pokroisz składniki. To obiad dla naprawdę zabieganych, smaczny, lekki i sycący.

Składniki

  • 1/2 opakowania makaronu (najlepiej tagiatelle)

  • 1/2 kg pieczarek

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 opakowanie sera ricotta

  • sól i biały pieprz

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku

  • Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

  • Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, cebulę obrać i pokroić w półkrążki, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.

  • Cebulę, czosnek i pieczarki udusić na maśle 9ok 10 min), uważając żeby się nie przypaliły. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody z makaronu.

  • Gdy pieczarki będą już miękkie dodać ricottę i wymieszać, przyprawić solą i białym pieprzem. Na koniec dodać do sosu makaron i wymieszać. Podawać obficie posypane natką pietruszki.

Ocena: 4,1

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw