Makaron z pieprzem i serem: przepis na szybki obiad z niczego

Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Makaron z pieprzem i serem, to włoski przepis na cacio e peppe, czyli szybki obiad z niczego. Wystarczy mieć w domu suchy makaron, kawałek twardego długo dojrzewającego sera oraz szczyptę mielonego pieprzu czarnego. To naprawdę łatwy przepis na wyczarowanie pysznego dania, które od pierwszej kluski poprawia humor!
Składniki
200 g startego sera pecorino, parmezanu lub bursztynu, lub innego twardego sera długo dojrzewającego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego lub 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego, mniej lub więcej, wedle gustu
500 g makaronu suchego
do dekoracji świeżo starty parmezan i szczypta mielonego pieprzu (ewentualnie)
Przygotowanie krok po kroku
Makaron ugotuj "al dente" w osolonym wrzątku.
Do misy lub wazy dodaj starty ser i mielony pieprz. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce wody z gotowania makaronu i mieszaj, aż ser się rozpuści i zamieni w kremowy i jedwabisty sos.
Dodaj odcedzony makaron i energicznie wymieszaj.
Jeśli chcesz przed podaniem każdą porcję makaronu udekoruj świeżo startym parmezanem i szczyptą pieprzu.
Ocena: 4,7