Maślany makaron z grzybami i sosem sojowym: przepis na szybki obiad z makaronu

Maślany makaron z grzybami i sosem sojowym: przepis na szybki obiad z makaronu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Maślany makaron z grzybami i sosem sojowym to łatwy przepis na szybki obiad z makaronu. Aromatyczny maślano-grzybowy sos otula makaron i zamienia go w niebiański posiłek. Pyszne, tanie i łatwe danie makaronowe dla całej rodziny! 

Składniki

  • 300 g makaronu suchego

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego

  • 2 ząbki czosnku posiekane drobno lub przeciśnięte przez praskę

  • 2 szalotki posiekane drobno

  • 250 g grzybów hodowlanych, brązowych pieczarek, boczaników lub shitake

  • 1/3 szklanki piwa lub białego wina lub bulionu grzybowego

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  • Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i szalotkę. Smaż, aż czosnek zacznie się rumienić, czyli około 2 minut.

  • Dodaj pokrojone pieczarki lub shitake. Boczniaków nie krój, ale porwij wzdłuż na wąskie kawałki.

  • Smaż grzyby do zrumienienia. Zazwyczaj zajmuje to 5-7 minut.

  • Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Zachowaj 200 ml wody z gotowania makaronu.

  • Na patelnię wlej piwo. Zdeglasuj dno patelni, skrobiąc wszystkie przyrumienione kawałeczki cebuli i grzybów.

  • Dodaj na patelnię ugotowany makaron, sos sojowy i zimne masło. Wymieszaj dokładnie. Zdejmij z ognia.

  • Dodaj parmezan i połowę zachowanej wody z gotowania makaronu. Mieszaj energicznie. Gdyby makaron był zbyt suchy, dodaj jeszcze trochę wody z gotowania makaronu.

Ocena: 4
Katalog potraw