Pasta al limone - nęcący makaron z sokiem cytrynowym i serem gotowy w 10 minut

Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Pasta al limone to kwintesencja tego, co we włoskiej kuchni najwspanialsze - prostoty. Doby makaron, nieco sera, cytryna i masło - to wszystko, by przygotować niecodzienne, aromatyczne danie, które naprawdę zachwyca smakiem.
Składniki
1 opakowanie spaghetti
1 spora cytryna
4 łyżki masła
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
3 łyżki tartego sera Parmigiano-Reggiano
Przygotowanie krok po kroku
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić pozostawiając szklankę wody z gotowania.
Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, następnie wycisnąć sok.
Na sporej patelni rozgrać masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się pienić.
Zmniejszyć ogień do minimum, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i otartą skórkę cytrynową (pozostawiając nieco do dekoracji).
Podsmażać ok. 2 minut cały czas mieszając, aż zacznie mocno pachnieć.
Dodać ugotowany makaron i połowę pozostawionej z jego gotowania wody. Wymieszać.
Dodać ser i 1 łyżkę soku z cytryny. W razie gdyby danie było zbyt suche dodać resztę wody z gotowania makaronu.
Spróbować, w razie potrzeby dodać jeszcze soku z cytryny, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ocena: 5