Pasta al limone - nęcący makaron z sokiem cytrynowym i serem gotowy w 10 minut

Pasta al limone
Autor: Shutterstock Pasta al limone to aromatyczny makaron na szybki obiad.
łatwy
0 min
4

Pasta al limone to kwintesencja tego, co we włoskiej kuchni najwspanialsze - prostoty. Dobry makaron, nieco sera, cytryna i masło - to wszystko, by przygotować niecodzienne, aromatyczne danie, które naprawdę zachwyca smakiem.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie spaghetti
  • 1 spora cytryna
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartego sera Parmigiano-Reggiano 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić pozostawiając szklankę wody z gotowania.
  • Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, następnie wycisnąć sok.
  • Na sporej patelni rozgrać masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się pienić.
  • Zmniejszyć ogień do minimum, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i otartą skórkę cytrynową (pozostawiając nieco do dekoracji).
  • Podsmażać ok. 2 minut cały czas mieszając, aż zacznie mocno pachnieć.
  • Dodać ugotowany makaron i połowę pozostawionej z jego gotowania wody. Wymieszać. 
  • Dodać ser i 1 łyżkę soku z cytryny. W razie gdyby danie było zbyt suche dodać resztę wody z gotowania makaronu.
  • Spróbować, w razie potrzeby dodać jeszcze soku z cytryny, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej