Pasta al limone - nęcący makaron z sokiem cytrynowym i serem gotowy w 10 minut

Pasta al limone - nęcący makaron z sokiem cytrynowym i serem gotowy w 10 minut

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pasta al limone to kwintesencja tego, co we włoskiej kuchni najwspanialsze - prostoty. Doby makaron, nieco sera, cytryna i masło - to wszystko, by przygotować niecodzienne, aromatyczne danie, które naprawdę zachwyca smakiem.

Składniki

  • 1 opakowanie spaghetti

  • 1 spora cytryna

  • 4 łyżki masła

  • sól i pieprz

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki tartego sera Parmigiano-Reggiano 

Przygotowanie krok po kroku

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić pozostawiając szklankę wody z gotowania.

  • Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, następnie wycisnąć sok.

  • Na sporej patelni rozgrać masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się pienić.

  • Zmniejszyć ogień do minimum, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i otartą skórkę cytrynową (pozostawiając nieco do dekoracji).

  • Podsmażać ok. 2 minut cały czas mieszając, aż zacznie mocno pachnieć.

  • Dodać ugotowany makaron i połowę pozostawionej z jego gotowania wody. Wymieszać. 

  • Dodać ser i 1 łyżkę soku z cytryny. W razie gdyby danie było zbyt suche dodać resztę wody z gotowania makaronu.

  • Spróbować, w razie potrzeby dodać jeszcze soku z cytryny, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ocena: 5
Katalog potraw