Radiatori w sosie carbonara: łatwy pomysł na makaron w kształcie kaloryferków
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Radiatori w sosie carbonara to najlepszy przepis na makaron węglarzy. Bez śmietany, tylko jajka, ser i radiatori. Ten makaron w kształcie kaloryferków, stworzony jest do tego sosu. Makaronowe kaloryferki wchłaniają sos jak gąbka. Nie wierzycie? To spróbujcie. Oto łatwy i pyszny pomysł na makaron w kształcie kaloryferków!
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu radiatori, w kształcie kaloryferków
- 200 g surowego boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju
- 75 g sera pecorino lub innego twardego sera dojrzewającego
- 4 jajka
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wybij jajka. Roztrzep jajka za pomocą widelca. Dodaj starty ser i dużą szczyptę czarnego pieprzu mielonego. Wymieszaj na jednorodną mieszaninę. Odstaw.
- Radiatori, makaron w kształcie kaloryferków, ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź kaloryferki. Zachowaj 1 szklankę wody z gotowania makaronu. W tej kluszczance jest rozpuszczone sporo mąki. Woda z gotowania makaronu doda sosowi aksamitności.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni lub w szerokim rondlu. Dodaj pokrojony boczek. Smaż do zrumienienia boczku.
- Dodaj czosnek i smaż dosłownie chwilę. Nie dłużej niż 30 sekund.
- Na patelnię wyłóż osączone radiatori. Dodaj pół szklanki wody z gotowania makronu. Mieszaj makaron, aż stanie się lśniący. Makaron powinien być pokryty tłuszczem.
- Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj mieszaninę jajek i sera. Mieszaj energicznie. Jeśli makaron jest zbyt suchy, dodaj jeszcze trochę wody z gotowania makaronu.
- Podziel na porcje. Każdą porcję kaloryferków w sosie carbonara oprósz dodatkowym serem tartym.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?