Radiatori w sosie pomidorowym: pomysł na makaron kaloryferki

Radiatori w sosie pomidorowym: pomysł na makaron kaloryferki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Radiatori w sosie pomidorowym to genialny patent na jednogarnkowy makaron. Nie musicie oddzielnie gotować makaronu! Makaron w kształcie kaloryferków robiony jest pszenicy durum. Z makaronu o tym kształcie sos nie spływa.  I o to w tym chodzi. Oto pomysł na makaron kaloryferki w kremowym sosie pomidorowym!

Składniki

  • 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju roślinnego

  • 1 mała cebula (posiekana)

  • 1 ząbek czosnku (rozdrobniony)

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich, suszonych

  • 3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego lub warzywnego

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 350 g krótkiego makaronu, np. radiatori, czyli kaloryferków

  • sól i pieprz (do smaku)

  • ½ szklanki startego parmezanu lub innego twardego sera

  • 3-4 łyżki serka śmietankowego (ricotta, mascarpone, philadelphia lub jakiegokolwiek innego)

  • listki świeżego tymianku (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku

  • Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i czosnek. Smaż około 2 minuty, do zeszklenia.

  • Dodaj koncentrat pomidorowy i włoskie przyprawy. Smaż jeszcze przez 1 minutę.

  • Wlej bulion do rondla i wymieszaj. Staraj się zeskrobać wszystkie przyrumienione kawałki z dna garnka.

  • Dodaj puszkę krojonych pomidorów i suchy makaron kaloryferki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron będzie gotowy, około 10-15 minut. Jeśli makaron zaczyna wyglądać na wyschnięty i wydaje się, że nie ma wystarczającej ilości płynu, dodaj trochę bulionu lub wody.

  • Zdejmij makaron z ognia i dodaj parmezan oraz kremowy serek. Jeśli chcesz, dodaj świeży tymianek. Wymieszaj dokładnie. Odstaw makaron na 3-4 minuty przed podaniem.

Ocena: 4,7
Katalog potraw