Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem, twarogiem i żółtym serem: smak wart milion dolarów!

Zapiekany makaron z mięsem, twarogiem i żółtym serem
Autor: Shutterstock Smak tej zapiekanki wart jest miliona dolarów!
łatwy
30 min
4

Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem to jedno z najłatwiejszych dań. Oddzielnie ugotowany makaron połączony z aromatycznym sosem to już zapowiedź sukcesu. Jeśli jeszcze dodacie do tego twarogową masę, zamiast beszamela oraz dużo żółtego sera to otrzymujemy prawdziwą białkową petardę. Ten smak wart jest  miliona dolarów!

Zapiekanka? Ależ tak!

Zapiekanka to najlepszy pomysł na obiad w środku tygodnia. Większość zapiekanek można mrozić, a potem zamrożone wstawić do piekarnika i gotowe. Gorąco was zachęcamy do przyrządzania i mrożenia zapiekanek takich jak. A jeśli chcecie urozmaicić swoje menu, to koniecznie wypróbujcie jedną z propozycji zawartych w naszym zbiorze Zapiekanki z makaronem: 22 najlepsze przepisy na tani obiad

 

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g białek kiełbasy wieprzowej surowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 700-750 ml przecieru pomidorowego z bazylią
  • 3 łyżki masła
  • 250 g twarogu tłustego
  • 250 g sera śmietankowego
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 100 g sera mozzarella, startego
  • 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Na dużej patelni usmaż zmieloną wołowinę i białą kiełbasę wyjętą z osłonki. Nie potrzeba dodawać tłusczu, bo oba rodzaje mięsa już go zawierają i w trakcie podgrzewania wytopi się, rumieniąc całość. Dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut, aż cebula będzie przezroczysta.
  • Dodaj do mieszanki wszystko oprócz 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (zachowaj 1/2 szklanki przecieru do makaronu) i wymieszaj, aby połączyć składniki. Zdejmij z ognia i odstaw.
  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, tylko do „al dente”, czy półtwardy, wyczuwalny pod zębami.
  • Odcedzony makaron wymieszaj z zachowanym przecierem pomidorowym.
  • Połowę makaronu przełóż do naczynia do zapiekania o wymiarach 23x34 cm.
  • Połącz razem twaróg, kremowy twarożek i śmietanę. Twarogową masę wyłóż na makaron.
  • Na warstwę masy twarożkowej wyłóż pozostały makaron.
  • Na makaron wyłóż mięsny sos, wyrównaj powierzchnię. Wierzch posyp mozzarellą i parmezanem.
  • Piecz przez 30-35 minut lub do momentu, aż ser zacznie się rumienić. Jeśli jednak zacznie się przypiekać już po 20 minutach pieczenia, to przykryj zapiekankę folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
  • Wyjmij z piekarnika i odczekaj około 10-15 minut nim zaczniesz porcjować zapiekankę.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej