Jak zrobić domowy makowiec? Przepis i porady

2021-03-29
Radosław Malinowski
makowiec_przepis_na_klasyczny_makowiec.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przygotowanie makowca to wyzwanie kulinarne, ale warto szkolić swoje umiejętności!
trudny
90 min
4

Święta bez makowca? Niemożliwe! Nie idź na łatwiznę i nie zamawiaj tego klasycznego ciasta w cukierni. Sprawdź, jak przygotować pyszny domowy makowiec własnoręcznie.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 45 g świeżych drożdży
  • 180 ml letniego mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej oraz dodatkowa mąka do podsypywania
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki oleju
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła
  •  
  • masa makowa:
  • 500 g maku
  • 1 litr mleka
  • 250 g cukru
  • 150 g posiekanych bakalii: rodzynków, orzechów włoskich, orzechów laskowych, migdałów, skórki pomarańczowej, fig, moreli itp.
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • łyżeczka cynamonu
  •  
  • lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw musimy przygotować ciasto. Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną). Wymieszany zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: przesianą mąkę, żółtka, sól, cukier, cukier waniliowy, olej, alkohol, a na samym końcu roztopione masło. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Równocześnie powinniśmy zająć się masą makową. Mak płuczemy zimną wodą i osączamy na sitku. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Mak powinien wchłonąć jak najwięcej mleka, a całość powinna bardzo zgęstnieć.
  • Mak osączamy, odstawiamy do wystygnięcia, a potem trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy bakalie, miód, aromat migdałowy, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Z podanego przepisu otrzymamy ciasto na trzy średniej wielkości makowce. Ciasto dzielimy na trzy części i podsypując mąką, rozwałkowujemy na placki o grubości pół centymetra. Nakładamy masę makową i zawijamy w podłużną roladę.
  • Każdy makowiec zawijamy dodatkowo w papier pergaminowy, ale nie szczelnie, tylko w formie tuby. Tak przygotowane makowce pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 30-40 minut. Ciasto powinno być przyrumienione.
  • Gotowe makowce możemy jeszcze udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z ciepłą wodą oraz posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Radosław Malinowski