Makowiec na kruchym cieście: przepis na klasyczne ciasto świąteczne w niepospolitym wydaniu

2021-11-22
Makowiec na kruchym spodzie
Autor: thinkstockphotos.com Makowiec - klasyczne wigilijne ciasto - nie musi być zawijany, może być plackiem na kruchym spodzie
łatwy
30 min
4

Makowiec na kruchym cieście jest mniej pracochłonny w przygotowaniu, niż tradycyjny zwijany makowiec drożdżowy. Dlatego warto spróbować go upiec. Wygląda pięknie i smakuje doskonale -  wysiłek i zaangażowanie na pewno się opłacą.

Zobacz nasze przepisy na inne rodzaje ciast makowych!

Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko

Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler

Keks makowy - pyszne ciasto na Wigilię [przepis]

 

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • dwie puszki gotowej masy makowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • szklanka posiekanych bakalii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem ,,na piasek” i zagnieść gładkie ciasto.
  • Włożyć je na 30 minut do lodówki.
  • Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  • Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut.
  • Zrobić lukier: 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem. Wyjęte z piekarnika ciasto, gdy przestygnie, polać lukrem i posypać bakaliami.
Beszamel - Jak zrobić makowiec

Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie