Makowiec: przepis dla zapracowanych. Idealny na bożonarodzeniowy stół!

2021-11-22
Makowiec - przepis dla zapracowanych
Autor: Shutterstock W naszym przepisie proponujemy szybką wersję makowca z gotowego ciasta francuskiego oraz masy makowej z puszki. Zaoszczędzony czas możemy przeznaczyć na ozdobne wycięcie ciasta.
łatwy
45 min
4

Makowiec - przepis na to bardzo lubiane w Polsce ciasto bywa skomplikowany, a jego przygotowanie może wymagać czasu. Ale nie musi tak być. Oto przepis na prosty makowiec, dla tych którzy szukają inspiracji na ciasta łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nasz makowiec nie będzie ani na drożdżowym, ani też na kruchym, ale na cieście francuskim, które można kupić w sklepie. Mało tego, nie trzeba będzie kręcić maku przez maszynkę i zaparzać go wrzącym mlekiem. Proponujemy użyć gotowej masy makowej z bakaliami!

Poznaj inne nasze przepisy na makowce:

Makowiec: przepis Ewy Wachowicz na makowiec w cieście krucho-drożdżowym

Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko

Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec

SKŁADNIKI

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • puszka gotowej masy na makowiec o wadze 500 g
  • sok z ½ cytryny
  • ok. 250 g cukru pudru
  • surowe żółtko jaja
  • masło do wysmarowania blachy
  • trochę bakalii do dekoracji (skórka cytrynowa, posiekane orzechy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto rozmrażamy w lodówce i szybko je rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
  • Podłużną blachę smarujemy masłem i wykładamy ciastem, zostawiając z jednej strony spory jego kawałek.
  • Do środka wkładamy gotową masę makową, równo ją rozprowadzając po cieście i wierzch przykrywamy wystającym poza blaszkę kawałkiem ciasta.
  • Nakłuwamy makowiec widelcem i smarujemy rozmąconym żółtkiem.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na ok. 20 minut.
  • Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy lukier.
  • W makutrze (kto ma) lub w misce ucieramy sok cytrynowy z cukrem pudrem.
  • Polewamy nim chłodne ciasto i dekorujemy bakaliami według uznania. Osoby, które mają więcej czasu mogą gotową masę wzbogacić bakaliami i dodać do niej nieco miodu.
Beszamel - Jak zrobić makowiec

Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie