Makowiec z bakaliami: przepis na tradyjcyjne świąteczne ciasto

2021-03-29
Makowiec z bakaliami: przepis na tradyjcyjne świąteczne ciasto
Autor: Shutterstock Makowiec nie musi być zawinięty w ciasto drożdżowe - można robić go w ciastach innego rodzaju.
łatwy
90 min
4

Makowiec z bakaliami ma magiczną moc! Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika w twoim domu zapanuje wyjątkowa, świąteczna atmosfera! Wypróbuj sprawdzony przepis na to tradycyjne ciasto z makiem!

Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

SKŁADNIKI

  • masa makowa
  • miód
  • masło
  • 5 żółtek
  • cukier
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • proszek do pieczenia
  • skórka z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło zmiksuj z cukrem na gładką, jednolitą masę. Nadal miksując dodaj po kolei 5 żółtek.
  • Dodaj do ciasta gotową masę makową, zapach migdałowy, proszek do pieczenia, miód i posiekane bakalie. Wymieszaj całość.
  • Białka ubij na sztywną pianę i dodaj delikatnie do ciasta.
  • Wlej ciasto do formy.
  • Piecz ciasto przez 50 minut. Gotowe ciasto udekoruj lukrem.