Aromatyczna marchewka duszona z curry i cebulą - ożywi ciało i duszę

2021-11-15
Aromatyczna marchewka duszona z curry i cebulą - ożywi ciało i duszę
Autor: Shutterstock Duszona marchewka z curry i cebulą to  aromatyczna jarzynka na ciepło, z prostych i łatwo dostępnych składników.
łatwy
15 min
4

Marchewka duszona z curry i cebulą to jarzynka na ciepło, doskonale pasująca do mięs  - pełna aromatu, lekko rozgrzewająca i ze sporą dawką witamin. Przygotujesz ją szybko, jest niedroga, a składniki na nią - powszechnie dostępne.

Polecamy też:

SKŁADNIKI

  • 8-10 ładnych marchewek średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • mała szczypta cynamonu
  • 0,5 płaskiej łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • ok. 1/3 łyżeczki curry
  • 3-5 łyżek sosu Worcester
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek bulionu lub wody do podlewania w trakcie duszenia
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew umyć i obrać, pokroić na ukośne plastry grubości ok. 1 cm. Cebulę pokroić w piórka.
  • Rozgrzać olej na głębokiej patelni, wrzucić cebulę i podsmażyć ją przez 2-3 minuty, do zeszklenia, po czym dorzucić pokrojona marchewkę. Dodać masło, całość oprószyć solą i pieprzem, zmniejszyć płomień, przykryć patelnię i smażyć ok. 10 minut, mieszając co kilka minut.
  • Dolać kilka łyżek bulionu lub wody, dodać curry, wędzoną paprykę, cynamon oraz posiekany czosnek. Dusić pod przykryciem 10-15 minut, aż marchewka będzie miękka (w razie potrzeby uzupełnić płyn).
  • Na koniec dodać sos Worcester oraz posiekaną natkę pietruszki i już bez pokrywki - mieszając - smażyć kilka minut.
Zasmażane buraczki: najlepszy przepis na jarzynkę na ciepło