Mazurek kajmakowy - babciny przepis na Wielkanoc

2021-03-29
Mazurek kajmakowy
Autor: Shutterstock Mazurek kajmakowy zajmuje ważne miejsce na wielkanocnym stole
łatwy
90 min
4

Wielkanoc bez mazurka kajmakowego nie może się udać! To smak dzieciństwa, wiosenna słodycz. Ten mazurek nie jest trudny, zrobicie go bez problemu. Mało roboty, a jaka satysfakcja! Podajemy babciny przepis na mazurek kajmakowy!

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Spód:

    120 g masła
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • czubata szklanka mąki

    Masa:

    2 szklanki śmietany
  • 2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z żółtkami na jednolitą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Do masy z żółtka i masła dodać mąkę wymieszaną z solą.
  • Gotowe ciasto zagnieść w kulkę i włożyć na godzinę do lodówki. Ugnieść ciasto na blasze, ponakłuwać widelcem i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.
  • Śmietanę i cukier zagotować na bardzo małym ogniu w garnku z grubym dnem, ideałem będzie garnek żeliwny. Mieszać cały czas, aż cukier się rozpuści.
  • Następnie dodać wanilię i gotować dalej mieszając aż masa zgęstnieje, co może trwać nawet i godzinę. Najważniejsze jest, by masa się nie przypaliła.
  • Wyjąć wygotowaną laskę wanilii. Masę rozsmarować nożem na ciepłym spodzie z kruchego ciasta. Udekorować ciasto.