Mazurek makowy - ciekawy przepis na wielkanocny mazurek

Mazurek makowy
Autor: Shutterstock Mazurek makowy ma ciekawy smak.
łatwy
45 min
4

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. To oczywiście mazurek. Dziś podajemy nieco alternatywną wersję, w której spód ciasta przygotowany jest z dodatkiem maku.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 25 dag maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jaj
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cytryna
  • olejek migdałowy
  • bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
  • tłuszcz
  • bułka tarta do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak sparzyć, odcedzić i trzykrotnie zmielić. Wymieszać z płynnym miodem i olejkiem.
  • Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie, cały czas mieszając, dodawać zmielony mak, bułkę tartą i bakalie.
  • Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Całość lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką.
  • Piec około 1 godziny w średnio gorącym piekarniku.
  • Upieczone ciasto polać polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej