Najlepszy mazurek czekoladowo-orzechowy

Najlepszy mazurek czekoladowo-orzechowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mazurek czekoladowo-orzechowy to elegancki deser na wielkanocny stół. Jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i absolutnie zniewalający w smaku. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej

  • 120 g zmielonych orzechów laskowych

  • 50 g cukru

  • 150 g masła lub margaryny

  • 1 jajko

  • Nadzienie:

  • 100 ml śmietany 30% lub 36%

  • 300 g (3 tabliczki) czekolady mlecznej z orzechami laskowymi

  • Dekoracja:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

  • bakalie: rodzynki, orzechy, owoce kandyzowane

  • oraz forma 36x24 cm

Przygotowanie krok po kroku

  • Posiekaj nożem lub zmiksuj w malakserze mąkę pszenną i zmielone orzechy laskowe oraz cukier z masłem lub margaryną. Na koniec dodaj 1 jajko i zagnieć lub zmiksuj ciasto w gładką kulę. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

  • Ciasto podziel na 3 części. Dwie z nich połącz i rozwałkuj. Tym ciastem wyłóż dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z 3. części ciasta zrób wałeczek na rant ciasta lub utocz kulki i wylep nimi rant ciasta. Rant ciasta powinien mieć co najmniej 1 cm wysokości.

  • Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 35 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

  • Śmietanę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj dość drobno pokrojoną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się roztopi i połączy ze śmietaną. Ostudź. A następnie ubij mikserem.

  • Masę wyłóż na upieczone ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut.

  • Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej i rozsmaruj na powierzchni kremu.

  • Wierzch ozdób bakaliami, układając misterny wzór naśladujący dalekowschodnie dywany.

Ocena: 3,6


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw