Drobiowe pulpety nadziewane kalafiorem w kremowym sosie: efektowne i pyszne

2021-03-29
Drobiowe pulpety nadziewane kalafiorem w kremowy sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Drobiowe pulpety nadziewane kalafiorem w kremowy sosie pomidorowym
łatwy
30 min
4

Drobiowe pulpety nadziewane kalafiorem w kremowym sosie pomidorowym to efektowne i pyszne danie. Połączenie mięsnej masy na kotlety mielone z kalafiorem jest bardzo udane i smaczne. Jeśli kochacie mielone i kalafiora to będziecie zachwyceni pulpetami z kalafiorową niespodzianką. Poniżej przepisu dzielę się z Wami moim doświadczeniem z daniami z mięsa mielonego. Zapraszam!

Uwagi o kalafiorze

Głowa kalafiora nie jest jednolita. W dolnej części, przy ziemi, wykształcają się ładne okrągłe różyczki, które przydadzą się nam w tym przepisie. Wystarczy je odciąć. Pozostanie jeszcze prawie cały kalafiorowy bukiet, bo kalafior to zbiór kwiatów. Możecie go wykorzystać dowolnie, ugotować i podać z masłem i tartą bułką, upiec w całości, przerobić na kalafiorowy ryż lub kalafiorowy spód do pizzy

Jadalne są również liści kalafiora. Możecie je dodać do zupy lub upiec. Polecam przepis na pieczone liście kalafiora

Dlaczego lubię mielone?

Mielone mięso pozwala zaoszczędzić pieniądze, środowisko oraz zdrowie. To trzy ważne powody by częściej sięgać po mielone mięso.

Po pierwsze oszczędność finansowa. Mielone mięso to najczęściej tak zwane gorsze kawałki, które dzięki zmieleniu szybciej się gotują. Do tego jest znacząco tańsze od filetów mięsnych. Mielone mięso dzięki swoim właściwościom kaogulacji pozwala dodać do mięsnej masy niemal wszystko. Choć do pewnych granic. Dzięki tej własności to bardzo wydajny produkt. Za każdym razem możemy cudownie "rozmnożyć" masę na kotlety lub klopsy dodając do niej bułkę, ryż, starte warzywa czy grzyby. Zatem jeśli mielone mięso jest tańsze, wydajniejsze i mniej kosztuje obróbka cieplna tego mięsa, to warto go częściej używać w kuchni.

Polecamy przepis na: Indycze mielone z kukurydzą: sprytny przepis na pieczone kotlety z indyka

Po drugie ekologia. Powinniśmy szanować każde życie poświęcone naszemu nieposkromionemu apetytowi. Zatem nie powinniśmy myśleć o mięsie w kategoriach lepszy, gorszy kawałek. Każdy element tuszy mięsnej powinien zostać spożytkowany. W ten sposób mniej musimy produkować żywca, a tym samym mniej gazów cieplarnianych oraz mniej resztek organicznych.

Wypróbujcie nasz przepis na: Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem: pyszny obiad za półdarmo

Po trzecie zdrowie. Mięso jako źródło białka i witamin jest nam potrzebne, ale nie w ilościach, jakie zjada współczesny człowiek. Mięso obciąża układ pokarmowy i wydalniczy. Nadmiar białka jest szczególnym obciążeniem dla nerek. Dlatego powinniśmy jeść mniej mięsa, a więcej innych produktów, które też są nam niezbędne i równoważą oddziaływanie mięsa. Mielona masa mięsna to idealne towarzystwo dla warzyw, które są niezbędne dla naszego zdrowia. W przypadku tego przepisu to kalafior, który zawiera antyoksydanty wspomagające nasz organizm. W ten sposób dostarczymy organizmowi porcję lekkostrawnego białka, błonnika i aktywnych substancji odżywczych. Samo zdrowie! 

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na: Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe

 

Przepis opracowała i przetestowała dla WasAdrianna Ewa Stawska

SKŁADNIKI

  • Na pulpety:
  • 9 różyczek odciętych z dolnej części kalafiora, każda wielkości orzecha włoskiego lub mrożonych
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego (z kurczaka lub indyka)
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • Na sos:
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Można użyć surowych (świeżych lub mrożonych) kalafiorów albo krótko obgotowanych z wodą i cukrem. Krótko oznacza 3-5 minut. Obgotowane kalafiory w trakcie zapiekania tracą mniej wody. 
  • Mięso mielone wymieszać z tartą bułką, czosnkiem, cebulą, rozmąconym jajkiem i 3 łyżkami wody. Posolić i popieprzyć do smaku. Wyrabiać przez 2-4 minuty, aż masa będzie jednolita i zwarta. 
  • Masę mięsną podzielić na 9 jednakowej wielkości kawałków. 
  • Każdą różyczkę kalafiora oblepić porcją masy mięsnej. Starając się zachować równą warstwę. 
  • Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną, mąką, oregano, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. 
  • Pulpety ułożyć w odstępach w naczyniu do zapiekania posmarowanym tłuszczem. Polać sosem. Okryć folią aluminiową lub przykryć pokrywką. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez 60 minut.