Klops z ananasem: pyszny przepis kuchni hawajskiej

2021-03-29
Klops indyczy z ananasem: pyszny przepis kuchni hawajskiej
Autor: Shutterstock Pyszny klops z zaskakującym dodatkiem - palce lizać!
łatwy
30 min
4

Klops z ananasem z mięsa indyka to pyszny przepis kuchni hawajskiej. Połączenie mięsa i słodkiej polewy jest bardzo smaczne. Klops to zawsze gwarancja udanego i niedrogiego obiadu dla całej rodziny. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku lub do smaku
  • 1/3 szklanki keczupu
  • 1/4 szklanki syropu ananasowego z puszki
  • 3-5 plastrów ananasa z puszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę keksową posmaruj olejem.
  • W misce połącz zmielone mięso, bułkę tartą, jajka, czosnek i sos sojowy. Mieszaj, aż wszystko się połączy.
  • Uformuj mięso w zgrabny klops i włóż do naczynia.
  • Piecz przez 30 minut.
  • Gdy klops się piecze, wymieszaj keczup i syrop z ananasa.
  • Rozłóż na powierzchni klopsa, następnie ułóż krążki ananasa i piecz przez kolejne 15-20 minut.