Placek z mielonego mięsa z kukurydzą i papryką: genialny pomysł na szybki obiad

Placek z mielonego mięsa z kukurydzą i papryką: genialny pomysł na szybki obiad
Autor: Shutterstock Mięsny placek z papryką 
łatwy
30 min
4

Placek z mielonego mięsa z kukurydzą i papryką to genialny pomysł na szybki obiad. Kolorowy i pełen smaku klops ma nietypowy kształt. Zamiast tradycyjnej pieczeni rzymskiej - placek. Dzięki temu pieczenie trwa krócej. To także świetny sposób na małe przyjęcie lub wieczór przed telewizorem. Zdrowo, pożywnie i z humorem! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego
  • 1 kajzerka czerstwa, z poprzedniego dnia
  • 2 cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka M
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 świeża papryka
  • 2 świeże pomidory
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 100 g startego sera do zapiekania
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namocz bułkę w zimnej wodzie. Następnie odciśnij. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Mielone mięso wymieszaj z odciśniętą bułką, posiekaną cebulą, rozmąconymi jajkami i koncentratem pomidorowym. Dopraw sproszkowaną papryką, oregano, mielonym kminkiem, solą i pieprzem. 
  • Do masy dodaj odcedzoną kukurydzę i wymieszaj. 
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto mięsne na blasze i lekko dociśnij. Ja używam dużej i niewysokiej formy żaroodpornej.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku (elektrycznym: 225°C, termoobieg: 200°C, gaz: poziom 4) przez około 20 minut.
  • W międzyczasie wyczyść, umyj i pokrój paprykę. Odcedź kukurydzę w durszlaku. Pomidory umyj i pokrój w plastry.
  • Wyjmij mięso z piekarnika. Posmaruj sosem pomidorowym. Przykryj plastrami pomidora i posyp papryką i kukurydzą. Rozłóż ser na wierzchu. Piecz w gorącym piekarniku przez kolejne 10 minut.
  • Podawaj pokrojone na kawałki.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej