Pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami - soczyste mięsne kąski w aromatycznym sosie

2021-03-29
Pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami - soczyste mięsne kąski w aromatycznym sosie
Autor: Shutterstock Przepyszne pulpeciki w aromatycznym zawiesistym sosie - po prostu palce lizać
łatwy
35 min
4

Szybkie, łatwe i bardzo proste pulpeciki zrobisz w pól godziny. Znakomicie smakują podane z makaronem, ryżem, kaszą lub puree ziemniaczanym.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 kromki białej bułki, może być czerstwa
  • 6 łyżek mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili w płatkach lub proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso włożyć do większej miski. Bułkę namoczyć w mleku. Rozdrobnić i dodać do mięsa.
  • Doprawić solą, pieprzem, drobno startym czosnkiem, chili, oregano. Dokładnie wyrobić ręką, następnie wilgotnymi dłońmi uformować małe pulpeciki (ok. 25 sztuk).
  • Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy obsmażyć na niej pulpeciki - z 2 stron na złoty kolor.
  • W garnku zagotować bulion z dodatkiem sosu sojowego. Włożyć obsmażone pulpeciki, zagotować. Dodać obydwie musztardy i delikatnie wymieszać. Przykryć, zmniejszyć trochę ogień i gotować przez około 25 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać.
  • Na patelnię po pulpecikach włożyć łyżkę masła, dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż zmiękną, odparują i się zrumienią. Doprawić solą i wymieszać. Odłożyć na talerz.
  • Gdy pulpeciki będą już ugotowane dodać do nich podsmażone pieczarki, wlać śmietankę i zagotować.
  • Gotować przez ok. 5 minut, następnie odlać trochę sosu i wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej i łyżeczką mąki pszennej, przelać do reszty sosu w garnku, wymieszać i zagotować.
  • Pogotować jeszcze ok. 2 minuty, aż sos zgęstnieje i posypać natką pietruszki.
  •