Rolada z mięsa mielonego - doskonała na ciepło i na zimno

2021-03-29
Rolada z mięsa mielonego - doskonała na ciepło i na zimno
Autor: Shutterstock Pyszna rolada z mięsa mielonego sprawdzi się na ciepło na obiad i na zimno - na chleb
łatwy
35 min
4

Rolada z mięsa mielonego to prosta, pyszna i efektowna potrawa, łatwa do przygotowania. Smakuje świetnie na ciepło, jako danie obiadowe - na przykład z sosem chrzanowym. Jeśli jednak nie zjecie jej na obiad, to po wystudzeniu macie doskonałą domową wędlinę do chleba.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonego mięsa, np. mieszanego
  • bułka
  • olej
  • jajko
  • cebula
  • 25 dag plastrów żółtego sera
  • 25 dag pieczarek
  • 15 dag marynowanej papryki
  • 20 dag plastrów boczku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na oleju. Smażymy z pokrojonymi pieczarkami.
  • Mięso mieszamy z bułką i jajkiem. Doprawiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt między 2 kawałkami folii spożywczej.
  • Wierzchnią folię zdejmujemy. Wykładamy pieczarki z cebulą i ser, a po bokach – paski papryki. Zwijamy za pomocą folii.
  • Keksówkę natłuszczamy. Na spód wykładamy boczek i mięsną masę (łączeniem do spodu). Pieczemy ok. godziny w 200°C.