Soczyste mielone nadziewane serem: najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny

Soczyste mielone nadziewane serem: najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny
Autor: Shutterstock Z mięsa mielonego i dodatków można wyczarować pyszne kotlety nadziewane serem
łatwy
30 min
4

Soczyste kotlety mielone nadziewane masłem, serem i koperkiem to najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest łatwe. Tak upieczone kotlety pysznie smakują!

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa mielonego (np. połączenie wieprzowiny i mięsa z indyka)
  • 1 cebula, średnich rozmiarów
  • 1 papryka, średniej wielkości
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu lub śmietanki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 4 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz do smaku
  • 50-60 g startego sera
  • 60 g masła schłodzonego, prosto z lodówki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę, paprykę i pietruszkę rozdrobnić blenderem na jeszcze malutkie kawałki i wymieszać z mięsem mielonym.
  • Do mięsnej masy dodać zmielony czosnek, zmieloną gałkę muszkatołową, paprykę, jajka, majonez lub śmietanę i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać.
  • Dodać bułkę tartą i dobrze wyrobić masę rękoma. Na koniec dodać sól do smaku.
  • Posiekać koperek i pokroić masło w paski. Aby masło dobrze się kroiło, powinno być dobrze schłodzone.
  • Zetrzeć ser na grubej tarce.
  • Masę mięsną podzielić na 8-10 równych części. Z każdej części uformować na mokrej desce prostokątny placek.
  • Na dłuższej krawędzi każdego prostokąta ułożyć pasek masła, posypać koperkiem i ułożyć porcję tartego sera.
  • Mięso zawinąć w zgrabną roladkę i docisnąć końce tak, aby masło i ser nie wypłynęły podczas pieczenia.
  • Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ułożyć kotlety obok siebie i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować cienką warstwę oleju.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40-45 minut.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej