Puszysty miodownik na kefirze: najlepsze ciasto do herbaty

2021-03-29
Puszysty miodownik na kefirze: najlepsze ciasto do herbaty
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Puszysty miodownik na kefirze to najlepsze ciasto do herbaty w gronie bliskich. Łatwy w przygotowaniu, osłodzi wam spotkania z rodziną. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 120 g miodu
  • 120 ml kefiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 160 g mąki
  • 100 g orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wybić 2 jajka, dodać 50 g cukru i miksować, aż masa będzie biała i puszysta.
  • Dodać miód i sodę. Jeśli miód jest zbyt gęsty, to należy go rozpuścić w mikrofalówce. Ubić mikserem.
  • Wlać 120 ml kefiru i ponownie zmiksować.
  • Dodać mąkę i pokruszone 100 g orzechów włoskich.
  • Wymieszać ciasto na niskich obrotach.
  • Okrągłą formę o średnicy około 20 cm, posmarowaną masłem lub wyłożoną pergaminem, napełnić ciastem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40-45 minut.