Muffinki drożdzowe z kapustą i suszonymi grzybami

2021-03-29
Muffinki drożdzowe z kapustą i grzybami
Autor: Shutterstock Muffinki drożdżowe z kapustą i grzybami to świetny dodatek do czerwonego barszczu.
łatwy
60 min
4

Znakomite wytrawne muffinki z kapustą i suszonymi grzybami można podać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do czerwonego barszczu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko do posmarowania babeczek
  •  
  • Nadzienie:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 150 g suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę wypłukać, posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody.
  • Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, gdy zmiękną, zlać płyn i wlać do kapusty
  • Grzyby pokroić w paseczki i również dodać do kapusty. Farsz przyprawić i gotować aż płyn odparuje.
  • Na koniec dodać zeszkloną na maśle cebulę i dokładnie wymieszać.
  • Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i posiekać. Wlać drożdże.
  • Wymieszać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego kółka w 2 rozmiarach.
  • Większymi kawałkami ciasta wykleić formy do babeczek, nałożyć farsz i przykryć mniejszymi kółkami z ciasta. Wierzch babeczek posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec 20 min w temperaturze 180 st.C.