Puszyste muffiny z przecierem jabłkowym ze słoika

2021-03-29
Puszyste muffiny z przecierem jabłkowym ze słoika
Autor: Shutterstock Pyszne muffiny z musem jabłkowym to sprytny sposób na wykorzystanie domowych przetworów
łatwy
20 min
4

Puszyste muffiny z przecierem jabłkowym ze słoika to sprytny sposób na zagospodarowanie domowych przetworów. Puszyste i słodkie muffinki znajdą na pewno swoich wielbicieli. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub roślinnego
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka domowego przecieru jabłkowego
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj 12-dołkową formę muffinową masłem lub olejem.
  • W dużej misce wymieszaj za pomocą trzepaczki cukier, brązowy cukier, olej i jajko za pomocą trzepaczki. 
  • Dodaj przecier jabłkowy, śmietanę, mleko i ekstrakt waniliowy. Mieszaj trzepaczką do połączenia.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Mieszaj drewnianą łyżką do momentu połączenia.
  • Napełnij wszystkie dołki do pełna. 
  • Piecz przez 17-20 minut lub do momentu, gdy muffinki urosną i się lekko przyrumienią.
  • Muffinki wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia w foremce. Jedz póki jeszcze ciepłe!