Jajka w cieście francuskim - eleganckie śniadanie do zrobienia w 15 minut!

Jajka w cieście francuskim - eleganckie śniadanie do zrobienia w 15 minut!
Autor: Shutterstock Jajka w cieście francuskim - bardzo efektowne danie na śniadanie lub brunch
łatwy
15 min
4

Jajka w cieście francuskim to doskonały pomysł na proste, ale oryginalne danie na weekendowe leniwe śniadanie. Szczególnie, że śniadania, a właściwie brunche są ostatnio modnym pomysłem na przyjmowanie gości. Chcesz ich czymś zaskoczyć? Oto pomysł łatwy w wykonaniu, efektowny i smakowity!

SKŁADNIKI

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 jajek
  • rukola
  • masło
  • ewentualnie bekon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie pokroić na 8 równych  kwadratów
  • Formę do muffinek albo pojedyncze foremki do babeczek wysmarować masłem.
  • Do każdej włożyć kwadrat ciasta francuskiego, tworząc zagłębienie. Posmarować je lekko masłem.
  • Na dno  wgłębienia można wrzucić podsmażony bekon, a w wersji bezmięsnej - np. podduszone pieczarki lub leśne grzyby. Wbić jajko, posypać je solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180ºC do momentu ścięcia białka. Podawać posypane szczypiorkiem.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej