Odchudzone mini frittaty z szynką i serem - idealny sposób na resztki po świętach

2021-03-29
Odchudzone mini frittaty z szynką i serem - idealny sposób na resztki po świętach
Autor: Shutterstock Mini  frittaty - idealne na śniadanie, ale też jako imprezowe przekąski
łatwy
20 min
4

Frittata to omlet z wkładką - na sposób włoski. Jednak gdy chcemy ograniczyć dania smażone możemy przygotować efektowne mini  frittaty zapiekane w piekarniku - w foremce do muffinek. Idealne danie na wykorzystanie nadmiaru jaj i  świątecznych wędlin.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 100 g szynki (wędliny)
  • 100 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki masła
  • 100 g sera  - najlepszy  będzie feta, ale przepis można modyfikować
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i wymieszać.
  • Szpinak umyć, osuszyć. Na małej patelni o średnicy ok. 18 - 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle starty czosnek, dodać szpinak i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie.
  • Lekko przestudzony szpinak zmieszać z jajkami.
  • Foremkę do muffinek natłuścić, wlać do niej masę jajeczną (powinna zająć ok. 6 wgłębień) i zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez ok 15-20 minut - do lekkiego zrumienienia wierzchu.