Typowe angielskie śniadanie - z czego składa się poranny posiłek Anglików?

Typowe angielskie śniadanie - z czego składa się poranny posiłek Anglików?

Typowe angielskie śniadanie jest bardzo różnorodne, niezwykle treściwe i sycące. Jedna porcja takiego śniadania jest tak duża, ze mogłaby stanowić dwa lub trzy główne posiłki, dlatego takie śniadanie potrafi "trzymać" niemal cały dzień. To typowe danie białkowo-tłuszczowe, z bardzo niewielką domieszką węglowodanów. Co wchodzi w skład typowego śniadania Anglików?

Ocena: 5

1. Angielskie  śniadanie: jajka sadzone

Angielskie śniadanie nie obędzie się bez jajek, najlepiej sadzonych. Takie idealne powinno mieć znakomicie ścięte białko i płynne, aksamitne  żółtko. Jak przygotować takie jajka, podpowiadamy tutaj: Jak usmażyć idealne sadzone jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem?. Jajka dają uczucie sytości i energię na wiele godzin. Są znakomitym źródłem białka i substancji odżywczych. Jajko na śniadanie to najlepszy wybór.

2. Angielskie śniadanie: fasolka w sosie pomidorowym

Fasolka to kolejne znakomite źródło białka - tym razem roślinnego. Biała fasola w delikatnym pomidorowym sosie zawsze znajduje się na talerzu z angielskim śniadaniem, choć zazwyczaj jest to niestety fasolka z puszki, a nie przygotowana samodzielnie. tymczasem fasolkę można przygotować w domu i zawekować, dzięki czemu będzie pod ręką zawsze, kiedy najdzie nas ochota na angielskie  śniadanie.

Biała fasola pieczona w sosie pomidorowym z serem: pyszny obiad lub przekąska

3. Angielskie śniadanie: smażony bekon i/lub kiełbaski

Chrupiący smażony bekon powinien koniecznie znaleźć się obok sadzonych jajek. Bekon nie powinien być bardzo tłusty, im chudszy, tym lepiej. Plastry bekonu powinny być cieniutkie, dzięki czemu w czasie smażenia nabiorą chrupkości i będą przypominać nieco bekonowe chipsy. I o to chodzi. Jeśli nie przepadasz za bekonem możesz je zastąpić smażonymi lub grillowanymi kiełbaskami. 

Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania

4. Grillowane/ smażone pieczarki i pomidory

Pomidory do angielskiego śniadania kroi się na pół w poprzek i grilluje lub smaży przez chwilę na patelni, aby miejsce przecięcia nabrało charakterystycznego "przypalonego koloru" i delikatnego aromatu. Więc w rzeczywistości nie są one usmażone, a jedynie muśnięte wysoka temperaturą. Przyprawia się je jedynie solą i pieprzem. Pieczarki powinny być przekrojone na ćwiartki i usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu.

5. Black pudding

Zestaw podstawowy angielskiego śniadania zamyka black pudding. Jest to rodzaj popularnej na Wyspach Brytyjskich wędliny, przygotowywanej z wieprzowej lub wołowej krwi. To coś pomiędzy nasza kaszanką, a  salcesonem. Plaster podsmażonego  czarnego puddingu wieńczy każdy talerz z tradycyjnym angielskim śniadaniem.

Black pudding

6. Tosty

Do angielskiego śniadanie podaje się również pieczywo. Najczęściej są to tosty przygotowane z białego pieczywa tostowego z odrobiną świeżego masła.

Tosty z grilla
Katalog potraw