Aromatyczne naleśniki nadziewane masą ze skórki pomarańczowej

Aromatyczne naleśniki nadziewane masą ze skórki pomarańczowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Ta wersja naleśników jest niezwykle aromatyczna - po pierwsze za sprawa ciasta pachnącego wanilią i brandy, po drugie dzięki intensywnej, pomarańczowej masie na bazie skórki. Pyszne śniadanie w świątecznym klimacie.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 2 szklanki mleka

  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego

  • 3 łyżki brandy

  • sól

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki masła

  •  

  • Nadzienie:

  • skórka otarta z 2 pomarańczy

  • 100 g masła

  • 6 łyżek cukru pudru

  • 4 łyżki likieru pomarańczowego

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku

  • Z mąki, mleka, jajek i cukru waniliowego przygotować ciasto i odstawić na 1 godz.

  • Po tym czasie dodać do ciasta szczyptę soli, wlać brandy i wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki.

  • Skórkę pomarańczową utrzeć z masłem i cukrem, dodać likier i wymieszać.

  • Naleśniki posmarować nadzieniem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

  • Zapiekać 15 min w temperaturze 190 st.C.

Ocena: 0

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw