Fantastyczne naleśniki makowe z twarożkiem waniliowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pyszna wariacja na temat makowych naleśników. Najlepiej smakują z waniliowym twarożkiem.
Przepis z książki, która wkrótce ukaże się nakładem wydawnictwa Harde: „Królestwo naleśników” Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska i Ludmiła Stawska
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1½ szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 3-5 łyżek oleju
- 2 łyżki ugotowanego maku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
- oraz
- 200 g twarożku lub serka homogenizowanego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka zmiksować z solą i cukrem.
- Dodać ciepłe mleko i zmiksować do spienienia.
- Dodać mąkę, mak, ekstrakt z wanilii, olej, wymieszać i odstawić na 30 minut.
- Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. W razie potrzeby smarować patelnię olejem.
- Podawać posmarowane waniliowym twarożkiem.