Fantastyczne naleśniki z serem zapiekane w śmietanie

Fantastyczne naleśniki z serem zapiekane w śmietanie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wszyscy uwielbiamy naleśniki z serem. Zamiast je smażyć, lepiej je zapiec w śmietanie. Tak przygotowane naleśniki ujawniają swoją nieziemsko delikatną naturę. Ciasto jest puszyste i wilgotne, nadzienie obłędnie słodkie, a wszystko spowija lekko zapieczony śmietanowo-jajeczny sos. Pyszności!

Składniki

  • 12 naleśników przygotowanych wg przepisu na naleśniki

  • na nadzienie:

  • 500 g zmielonego twarogu półtłustego

  • 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii

  • na sos śmietanowy do zapieczenia:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%

  • 4 jaja

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii

  • oraz masło do formy i cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku

  • Ser utrzeć ze śmietaną i cukrem. Oddzielnie przygotować sos śmietanowy ze śmietany, rozkłóconych jajek i cukru.

  • Naleśniki smarować twarożkiem. Naleśniki zwinąć w rulony.

  • Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć rulony z naleśników.

  • Polać sosem śmietanowymi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 20-30 minut lub do zrumienienia wierzchu.

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ocena: 3,6

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw