Fantastyczne naleśniki z serem zapiekane w śmietanie

2021-03-29
Fantastyczne naleśniki z serem zapiekane w śmietanie
Autor: Shutterstock Zapiekane naleśniki są pyszne
łatwy
30 min
4

Wszyscy uwielbiamy naleśniki z serem. Zamiast je smażyć, lepiej je zapiec w śmietanie. Tak przygotowane naleśniki ujawniają swoją nieziemsko delikatną naturę. Ciasto jest puszyste i wilgotne, nadzienie obłędnie słodkie, a wszystko spowija lekko zapieczony śmietanowo-jajeczny sos. Pyszności!

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 12 naleśników przygotowanych wg przepisu na naleśniki
  • na nadzienie:
  • 500 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
  • na sos śmietanowy do zapieczenia:
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
  • oraz masło do formy i cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser utrzeć ze śmietaną i cukrem. Oddzielnie przygotować sos śmietanowy ze śmietany, rozkłóconych jajek i cukru.
  • Naleśniki smarować twarożkiem. Naleśniki zwinąć w rulony.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć rulony z naleśników.
  • Polać sosem śmietanowymi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 20-30 minut lub do zrumienienia wierzchu.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.