Pulchne i chrupkie gofry na kefirze

Pulchne i chrupkie gofry na kefirze
Autor: Shutterstock Puszyste gofry oprószone cukrem pudrem z cynamonem
łatwy
30 min
4

Gofry z cukrem pudrem w mojej rodzinie cieszą się niezmiennym powodzeniem. Najlepsze są oczywiście te jeszcze gorące, prosto z gofrownicy, pulchne w środku, chrupkie na zewnątrz. Koniecznie szybko przygotowane! Takie gofry jak marzenie, najszybciej przygotujecie z ciasta na kefirze. Polecam ten łatwy przepis na gofry domowe!

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki
  • 200 ml kefiru o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g masła, stopionego i przestudzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru z cynamonem do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko wybić do miski, dodać cukier i utrzeć razem na puszystą masę. Możecie to zrobić za pomocą elektrycznego miksera lub ręcznej trzepaczki.
  • Do masy jajecznej dodać stopione kefir. Wymieszać.
  • Następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać do uzyskania jednorodnego ciasta. Jeśli korzystacie z miksera elektrycznego, mieszajcie ciasto na niskich obrotach. 
  • Na koniec dodać stopione masło i dobrze wymieszać. 
  • Teraz rozgrzać elektryczną gofrownicę i postępować zgodnie z instrukcją obsługi. Na gorącą formę gofrową wylać 3-5 łyżek ciasta, objętość zależy od wielkości formy, zamknąć gofrownicę i zapiekać 3-4 minuty. 
  • Upieczone gofry oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej