Puszyste naleśniki makowe: łatwy przepis na smakołyk

2021-03-29
Puszyste naleśniki makowe: łatwy przepis na smakołyk
Autor: Shutterstock Pulchne naleśniki najlepiej smakują z miodem i jogurtem
łatwy
30 min
4

Puszyste naleśniki makowe są grube i sycące. Doskonale smakują z miodem lub syropem klonowym. Ten łatwy przepis poprowadzi was krok po kroku do sukcesu. Już dzisiaj zróbcie naleśniki makowe. Zakochacie się w tym smakołyku!

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki maku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 2 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki niesolonego masła, stopione i schłodzone

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, mak i sól.
  • W osobnej małej misce wymieszaj maślankę, skórkę z cytryny, jajko i stopione masło.
  • Dodaj mokre składniki do suchych składników i mieszaj tylko do połączenia. (Ciasto powinno być grudkowate.)
  • Podgrzej patelnię teflonową na średnim ogniu. Dodaj około 1/4 szklanki ciasta, aby uformować jeden naleśnik. Gdy bąbelki utworzą się na całej powierzchni naleśnika, odwrócić na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 30 sekund lub do chwili, gdy jest już gotowy.
  • Podawaj natychmiast z syropem klonowym lub innymi dodatkami.