Leniwe chaczapuri z patelni: sprytny przepis na gruziński placek serowy

2022-08-01
Leniwe chaczapuri z patelni: sprytny przepis na gruziński placek serowy
Autor: Shutterstock Gruziński pacek serowy to jeden z najpyszniejszych przykładów bieda kuchni
łatwy
30 min
4

Chaczapuri to nic innego jak gruziński placek serowy. W Polsce otwiera się coraz więcej  gruzińskich piekarni, które rozpropagowały tę pyszna odmianę pieczywa. Obok eleganckiej formy z pieca, istnieje również mniej znana, lecz równie pyszna odmiana chaczapuri z patelni. Oto sprytny przepis na gruziński placek serowy!

SKŁADNIKI

  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 300 g sera żółtego, tartego, np. mozzarella
  • 20 g masła
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko rozkłócić ze szczyptą soli. Dodać mleko i razem zmiksować.
  • Dodać porcjami mąkę i wymieszać na jednorodne ciasto.
  • Dodać tarty ser i ponownie wymieszać.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać masło.
  • Wyłożyć na patelnię ciasto i wyrównać wierzch.
  • Przykryć pokrywką i smażyć przez 6-8 minut.
  • Przewrócić na drugą stronę i smażyć pod przykryciem jeszcze 4-6 minut. 
  • Podawać tak jak w Gruzji z dodatkowym serem i śmietaną lub z sałatką pomidorową. 
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?

Jeśli lubicie lub chcecie poznać kuchnię gruzińską polecamy przepis na drożdżowy placek chaczapuri z pieca