Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem

2021-03-29
Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem
Autor: Shutterstock Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem - niedrogie, efektowne i pyszne danie
łatwy
0 min
4

Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem to przepyszne i niedrogie danie. Ich przygotowanie, mimo długiej listy składników, nie jest  skomplikowane.  Tak przyrządzone naleśniki są pełne smaku i  efektowne.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • NALEŚNIKI:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • duża szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • bazylia suszona
  • olej do smażenia
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować naleśniki ubijając mikserem wszystkie składniki na gładką masę. Odstawić ciasto na ok. 30 minut, żeby "odpoczęło". Gdyby po tym czasie okazało się za gęste, należy dodać odrobinę wody.
  • Smażyć cienkie naleśniki.
  • Czosnek rozgnieść i wrzucić na rozgrzany olej, a po chwili dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli i zmięknie, po czym dołożyć mięso. Lekko podsmażyć, wlać przecier pomidorowy, koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić do momentu uzyskania bardzo gęstego sosu.
  • Wykładać porcje tak przygotowanego farszu na naleśniki i zawijać w ruloniki.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć naleśniki z farszem.
  • Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2 min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, żeby nie zrobiły się grudki. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić i zagotować.
  • Wlać sos na wierzch naleśników w naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 30 min. Wierzch dodatkowo można posypać żółtym serem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?