Sycące naleśniki z szynką i jajkami na twardo

2021-03-29
Sycące naleśniki z szynką i jajkami na twardo
Autor: Shutterstock Pyszne naleśniki z doskonałym nadzieniem
łatwy
45 min
4

Sycące naleśniki z szynką i jajkami na twardo to doskonały pomysł na lekki obiad. Również sprytny trik na wykorzystanie nadwyżek żywności z Wielkanocy. 

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie:
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 10-12 plasterków szynki gotowanej
  • 1 szklanka startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiksować składniki na ciasto. Odstawić na 30 minut.
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni lekko posmarowanej tłuszczem. 
  • Jajka posiekać, szynkę pokroić drobno. Jajka i szynkę wymieszać z tartym serem.
  • Naleśniki napełnić nadzieniem, zawinąć w zgrabne pakieciki. 
  • Naleśniki obsmażyć na patelni lub ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować stopionym masłem i zapiekać 10-15 minut w temperaturze 200°C.
  • Podawać z zieloną sałatą z winegretem lub sałatką pomidorową.