Bezglutenowe naleśniki z ziaren słonecznika i otrębów

2021-03-29
Bezglutenowe naleśniki z ziaren słonecznika i otrębów
Autor: Shutterstock Bezglutenowe naleśniki z ziaren słonecznika i otrębów to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych naleśników z mąki pszennej.
łatwy
30 min
4

Pestki słonecznika są smaczne, prażone są znakomitym dodatkiem do dań i surówek, olej z pestek słonecznika jest chwalony za neutralny aromat. Ale to nie koniec pomysłów na pestki słonecznika. Jak zabłysnąć daniami z ziarnami słonecznika? Zróbmy z nich naleśniki!

SKŁADNIKI

  • ¼ szklanki pestek słonecznika
  • 1 szklanka otrębów
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1,5 – 2 szklanki mleka 
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziarna słonecznika zmielić w młynku do kawy lub malakserze.
  • Jajka ubić z mlekiem. Dodać zmielone nasiona słonecznika, otręby i mąkę, szczyptę soli.
  • Miksować ciasto do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gdy wyjdzie za gęste dodać więcej mleka (lub wody).
  • Smażyć na natłuszczonej patelni.
  • Naleśniki ze słonecznika podajemy na słodko (z miodem, konfiturami lub świeżymi owocami) lub na słono (np. ze szpinakiem, z grzybami, z duszoną papryką).