Naleśniki na maślance - przepis na puszyste naleśniki

2021-03-29
Naleśniki na maślance - przepis na puszyste naleśniki
Autor: Shutterstock Naleśniki na maślance są wilgotne i puszyste.
łatwy
30 min
4

Naleśniki przygotowane z ciasta z dodatkiem maślanki są elastyczne, lekko wilgotne, a jednocześnie puszyste. Świetnie smakują z wytrawnym nadzieniem - na przykład szpinakowo-serowym, ale ze zwykłym dżemem również kuszą.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do wysokiego naczynia wlać mleko i maślankę, wsypać mąkę sól i cukier. Zmiksować na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Pod koniec miksowania dodać olej.
  • Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej małą ilością tłuszczu.